Kuchnia

Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!

J  a  d  ł  o  s  p  i  s  *

 

 

Poniedziałek 25.03.2024

Śniadanie: pieczywo pszenne i żytnie (1,7), masło(7), salami, żółty ser (7), ogórek kiszony, ogórek konserwowy, herbata

Zupa: krem marchewkowy

Główne danie: spaghetti (1) z tofu i z warzywami

 

Podwieczorek: ciasteczka owsiane z kokosem, kisiel owocowy

 

 

Wtorek 26.03.2024

Śniadanie: (7,8), pieczywo pszenne (1), masło (7), szynka, pomidor, konfitura brzoskwiniowa, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

Zupa: pomidorowa z makaronem (9)

Główne danie: kasza z gulaszem z szynki, sałata lodowa z warzywami

Podwieczorek: shake mleczny z czerwoną porzeczką i miodem (7), jabłka

 

 

Środa 27.03.2024

Śniadanie: pieczywo pszenne i orkiszowe (1), masło (7), kiełbaska sucha krakowska,  ogórek kiszony, papryka, miód, kakao

 

Zupa: rosolnik z pierożkami z mięsem (1,3,9)

Obiad drugie: naleśniki (1,3,7) z konfiturą truskawkową

Podwieczorek:  kanapki (1,7) i owoce

 

 

Czwartek 28.03.2024

Uroczyste wielkanocne śniadanie: pieczywo razowe i żytnie (1), masło (7), cienkie kiełbaski grzane różne rodzaje, sałatka jarzynowa(3,7), jajko(3), majonez (7), poledwica sopocka, świeże warzywa, babka wielkanocna(1,3,7), herbata

Zupa: żurek (1,3,9)

Obiad drugie danie: jajko sadzone(3), ziemniaczki puree, surówka z marchewki i jabłuszka

Podwieczorek: sernik i babka (1,3,7)

 

 

Piątek  29.03.2024

Śniadanie:  płatki kukurydziane, pieczywo żytnie(1), masło (7), biały ser twarogowy(7), zielony ogórek, rzodkiewka, pomidor, mleko (7)

Zupa: ogórkowa z kaszą jaglaną (9)

Obiad drugie danie: pulpety rybne (4) w sosie koperkowym(1,7), ziemniaczki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchewki

Podwieczorek: kanapki (1,7), owoce

 

*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie

Substancje zawierające alergeny:

1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2.skorupiaki i produkty pochodne

3.jajka i produkty pochodne

4.ryby i produkty pochodne

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.soja i produkty pochodne

7.mleko i produkty pochodne

8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9.seler zwyczajny i produkty pochodne

10.gorczyca i produkty pochodne

11.nasiona sezamu i produkty pochodne

12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2

13.łubin i produkty pochodne

14.mięczaki i produkty pochodne