Kuchnia

Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!

 

J  a  d  ł  o  s  p  i  s  *

 

 

Poniedziałek 09.12.2024

Śniadanie: płatki kukurydziane, zapiekane tosty pełnoziarniste z szynką i żółtym serem (1,7) mleko (7)

Zupa: grochówka z kiełbaską (9)

Główne danie: naleśniki (1,3,7) z cukrem pudrem

Podwieczorek: banan, jabłka

 

Wtorek 10.12.2024

Śniadanie: pieczywo mieszane (1), masło (7), żółty ser(7), pasztet wędzony, ogórek  kiszony, herbata

Zupa: krem z dyni (9)

Główne danie: pyzy drożdżowe (1) ze sosem myśliwskim

Podwieczorek: ryż na mleku (7) z masłem i cynamonem

 

Środa  11.12.2024

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie(1), masło (7), szynka, papryka, pomidor, konfitura truskawkowa, herbata (7)

Zupa: barszcz ukraiński (9)

Główne danie: pierogi leniwe z sera twarogowego z tartą bułką (1,3,7)

Podwieczorek: galaretka z brzoskwiniami

 

Czwartek  12.12.2024

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie(1), masło (7), pasztet wędzony, ser brie (7), ogórek konserwowy, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

Zupa: rosół z makaronem (1,9)

Główne danie: kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i / lub surówka z marchewki

Podwieczorek: kisiel z jogurtem (7) jabłka

Piątek  13.12.2024

Śniadanie: owsianka na mleku z rodzynkami i wiórkami kokosowymi(1,7), pieczywo pszenne (1), masło (7), serek śmietankowy(7), ser żółty (7) rzodkiewki, miód, pomidor, konfitura z czarnej porzeczki, herbata

Zupa: krupnik (9)

 

Główne danie: potrawka wegańska z dyni z groszkiem i mlekiem kokosowym, makaron (1)

Podwieczorek: marchewka słupki, pieczywo chrupkie z pastą jajeczną (3,7), kakao (1,7)

 

 

zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie

Substancje zawierające alergeny:

1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2.skorupiaki i produkty pochodne

3.jajka i produkty pochodne

4.ryby i produkty pochodne

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.soja i produkty pochodne

7.mleko i produkty pochodne

8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9.seler zwyczajny i produkty pochodne

10.gorczyca i produkty pochodne

11.nasiona sezamu i produkty pochodne

12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2

13.łubin i produkty pochodne

14.mięczaki i produkty pochodne