Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!
J a d ł o s p i s *
Poniedziałek 09.12.2024
Śniadanie: płatki kukurydziane, zapiekane tosty pełnoziarniste z szynką i żółtym serem (1,7) mleko (7)
Zupa: grochówka z kiełbaską (9)
Główne danie: naleśniki (1,3,7) z cukrem pudrem
Podwieczorek: banan, jabłka
Wtorek 10.12.2024
Śniadanie: pieczywo mieszane (1), masło (7), żółty ser(7), pasztet wędzony, ogórek kiszony, herbata
Zupa: krem z dyni (9)
Główne danie: pyzy drożdżowe (1) ze sosem myśliwskim
Podwieczorek: ryż na mleku (7) z masłem i cynamonem
Środa 11.12.2024
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie(1), masło (7), szynka, papryka, pomidor, konfitura truskawkowa, herbata (7)
Zupa: barszcz ukraiński (9)
Główne danie: pierogi leniwe z sera twarogowego z tartą bułką (1,3,7)
Podwieczorek: galaretka z brzoskwiniami
Czwartek 12.12.2024
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie(1), masło (7), pasztet wędzony, ser brie (7), ogórek konserwowy, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)
Zupa: rosół z makaronem (1,9)
Główne danie: kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i / lub surówka z marchewki
Podwieczorek: kisiel z jogurtem (7) jabłka
Piątek 13.12.2024
Śniadanie: owsianka na mleku z rodzynkami i wiórkami kokosowymi(1,7), pieczywo pszenne (1), masło (7), serek śmietankowy(7), ser żółty (7) rzodkiewki, miód, pomidor, konfitura z czarnej porzeczki, herbata
Zupa: krupnik (9)
Główne danie: potrawka wegańska z dyni z groszkiem i mlekiem kokosowym, makaron (1)
Podwieczorek: marchewka słupki, pieczywo chrupkie z pastą jajeczną (3,7), kakao (1,7)
zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie
Substancje zawierające alergeny:
1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2.skorupiaki i produkty pochodne
3.jajka i produkty pochodne
4.ryby i produkty pochodne
5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.soja i produkty pochodne
7.mleko i produkty pochodne
8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9.seler zwyczajny i produkty pochodne
10.gorczyca i produkty pochodne
11.nasiona sezamu i produkty pochodne
12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2
13.łubin i produkty pochodne
14.mięczaki i produkty pochodne