Kuchnia

Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!

J  a  d  ł  o  s  p  i  s  *

 

 

Poniedziałek  09.09.2024

Śniadanie: śniadaniowy shake (mleko, banan, otręby) pieczywo pszenno-żytnie i razowe(1), masło(1), szynka, papryka konserwowa, zielony ogórek, herbata

Zupa: serowa (7)

Główne danie: cynamonowe pancake (1,3,7) z puree jabłkowym i/lub konfiturą brzoskwiniową i/lub jogurtem naturalnym (7)

Podwieczorek: arbuz, kanapki (1,7)

 

 

Wtorek  10.09.2024

Śniadanie: pieczywo razowe i pszenne(1), masło(1), szynka, salami, ogórek zielony, papryka, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

Zupa:  krupnik (9)

Główne danie: gulasz z indyka w sosie śmietankowo-pomidorowym (1,7), świderki makaronowe (1) mizeria

Podwieczorek: jabłka, shake mleczny z czerwoną porzeczką i płatkami owsianymi, chrupki kukurydziane

 

 

Środa 11.09.2024

Śniadanie: pieczywo orkiszowe i żytnie (1), masło (7), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, pomidor, papryka, sałata, herbata

Zupa:  jarzynowa (9)

Główne danie: pyzy drożdżowe (1) ze sosem myśliwskim

Podwieczorek: budyń czekoladowy z wiórkami kokosowymi (1,7)

 

 

Czwartek 12.09.2024

Śniadanie: ryż na mleku z prażonymi jabłkami (1,7), pieczywo mieszane (1), masło (7), biały serek śmietankowy (7), konfitura truskawkowa, kakao (7)

Zupa:  rosół z makaronem (9)

Główne danie: kasza bulgur z sosem śmietankowo-pieczarkowym (7), buraczki

Podwieczorek: pieczywo ryżowe z masłem orzechowym (5), jabłka

 

 

Piątek 13.09.2024

Śniadanie: płatki kukurydziane, pieczywo na maślance (1), masło (7), żółty ser(7), biały ser (7), pomidor ze szczypiorkiem, sałata, konfitura brzoskwiniowa, mleko(7)

Zupa:  buraczkowa makaronem (9)

Główne danie: placuszki z cukinii i ziemniaczane (1,3,7) z jogurtem greckim (7)

Podwieczorek: ciasto drożdżowe z kruszonką (1,3,7)

 

 

 

*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie

Substancje zawierające alergeny:

1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2.skorupiaki i produkty pochodne

3.jajka i produkty pochodne

4.ryby i produkty pochodne

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.soja i produkty pochodne

7.mleko i produkty pochodne

8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9.seler zwyczajny i produkty pochodne

10.gorczyca i produkty pochodne

11.nasiona sezamu i produkty pochodne

12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2

13.łubin i produkty pochodne

14.mięczaki i produkty pochodne