Kuchnia

Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!

 

J  a  d  ł  o  s  p  i  s  *

 

 

 

Poniedziałek 19.05.2025

Śniadanie: pieczywo orkiszowe i razowe(1), masło(1), żółty ser (7),  ogórek zielony, pomidor, papryka, powidła śliwkowe, herbata

Zupa: jarzynowa z fasolką szparagową (9)

Główne danie: wegańskie spaghetti z tofu w sosie pomidorowym (1)

Podwieczorek: budyń waniliowy na mleku z rodzynkami (1,7)

 

 

Wtorek  20.05.2025

Śniadanie: pieczywo razowe i pszenne(1), masło(1), szynka, pomidor, kolorowe papryki, konfitura truskawkowa, kakao (1,7)

Zupa: krem z cukinii z grzankami (1,7)

Główne danie: fasolka po bretońsku z kiełbaską, ziemniaki duszone

Podwieczorek: koktajl mleczny z aronią, jabłka

 

 

Środa  21.05.2025

Śniadanie: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne(1), masło(1), szynka, ogórek konserwowy, pomidor, mleko(7)

Zupa: rosół z makaronem (1,9)

Główne danie: kluseczki kładzione z cynamonem, masełkiem i tartą bułeczką (1,3,7)

Podwieczorek: kefir owoce leśne(7) , kanapki (1,7)

 

Czwartek  22.05.2025

Śniadanie: pieczywo razowe i orkiszowe(1), masło (7), szynka, pasztet z indyka, ogórek kiszony, papryka, herbata

Zupa: barszcz ukraiński (9)

Główne danie: makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami (1,7)

Podwieczorek: poczęstunek z okazji Dnia Rodziny g. 14.00 (ogród) owoce, ciasta(1,3,7), desery(1,7), napoje….

 

 

Piątek  23.05.2025

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie z ziarnami(1), masło(1), ser żółty (7), serek śmietankowy (7), pomidor, ogórek, miód, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

Zupa: jarzynowa z soczewicą (9)

Główne danie: omlet jajeczny (3,7) na ziemniaczanym puree, surówka z białej młodej kapusty i marchewki z natką pietruszki

Podwieczorek: deser ptasie mleczko z galaretką (1,7), arbuz, jabłka

 

*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie

Substancje zawierające alergeny:

1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2.skorupiaki i produkty pochodne

3.jajka i produkty pochodne

4.ryby i produkty pochodne

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.soja i produkty pochodne

7.mleko i produkty pochodne

8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9.seler zwyczajny i produkty pochodne

10.gorczyca i produkty pochodne

11.nasiona sezamu i produkty pochodne

12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2

13.łubin i produkty pochodne

14.mięczaki i produkty pochodne