Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!
J a d ł o s p i s *
Poniedziałek 04.12.2023
Śniadanie: pieczywo razowe i pszenne(1), masło(1), schab pieczony, papryka rzodkiewki, zielony ogórek, herbata
Zupa: rosół z makaronem (1,9)
Główne danie: pyzy drożdżowe (1,7) z sosem myśliwskim
Podwieczorek: kanapki (1,3), shake mleczno-bananowy z siemieniem lnianym (7)
Wtorek 05.12.2023
Śniadanie: pieczywo mieszane (1), masło (7), kiełbaski z kurczaka oraz wieprzowe frankfurterki na ciepło, keczup, ogórek kiszony, pomidor, sałata, herbata
Zupa: jarzynowa z ciecierzycą(9)
Główne danie: kluseczki kładzione z musem jogurt naturalny-wiśnie (1,3)
Podwieczorek: tortilla pełnoziarnista (ser śmietankowy, sałata, pomidor, kukurydza) (1,7), jabłka
Środa 06.12.2023
Śniadanie: pieczywo żytnie/razowe (7), schab pieczony, serek topiony (7), rzodkiewki, konfitura wiśniowa, kawa Inka z mlekiem(7)
Zupa: krem jarzynowy z grzankami (9)
Obiad drugie danie: kotlet schabowy panierowany 91,3,7), ziemniaczki, surówka z marchewki
Podwieczorek: galaretka z ananasem i kleksem bitej śmietanki (7), kawa zbożowa z mlekiem (1,7)
Czwartek 07.12.2023
Śniadanie: owsianka na mleku z masłem orzechowym, pieczywo razowe/pszenne (1), masło (7), szynka, pomidor ze szczypiorkiem, herbata
Zupa: pomidorowa z makaronem (1,7,9)
Główne danie: ryż na mleku z prażonym jabłkiem i sosem waniliowym(7)
Podwieczorek: kanapki (1,7), owoce
Piątek 08.12.2023
Śniadanie: pieczywo razowe i pszenne (1), masło (7), ser żółty (7), konfitura truskawkowa, jabłka, kakao (7)
Zupa: kapuśniak (9)
Główne danie: placki ziemniaczane (1,3,7)z jogurtem naturalnym(7)
Podwieczorek: budyń czekoladowy na mleku (1,7)
*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie
Substancje zawierające alergeny:
1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2.skorupiaki i produkty pochodne
3.jajka i produkty pochodne
4.ryby i produkty pochodne
5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.soja i produkty pochodne
7.mleko i produkty pochodne
8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9.seler zwyczajny i produkty pochodne
10.gorczyca i produkty pochodne
11.nasiona sezamu i produkty pochodne
12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2
13.łubin i produkty pochodne
14.mięczaki i produkty pochodne