Kuchnia

Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!

 

J  a  d  ł  o  s  p  i  s  *

 

Poniedziałek 10.06.2024

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie(1), masło(1), szynka, ogórek zielony, papryka czerwona, miód, kawa zbożowa z mlekiem(7)

Zupa: krupnik z zieleniną(9)

Główne danie: penne arrabiata z tuńczykiem (1,4)

Podwieczorek: arbuz, kanapki (1,7)

 

 

Wtorek  11.06.2024

Śniadanie: kaszka manna na mleku (1) pieczywo pszenne(1), masło(7), biały serek śmietankowy(7), rzodkiewki, pomidor, papryka, herbata

Zupa: krem z zielonego groszku z grzankami (1)

Główne danie: racuchy z cukrem pudrem (1,3,7)

Podwieczorek: shake mleczny z czerwoną porzeczką(7), młoda marchewka i jabłuszka do chrupania

 

 

Środa  12.06.2024

Śniadanie: pieczywo żytnie(1), masło(7), szynka, papryka, ogórek kiszony, serek topiony śmietankowy (7)herbata

Zupa: buraczkowa z makaronem (9)

Główne danie: gulasz z indyka, młode ziemniaczki, mizeria

 

Podwieczorek: jabłka, kanapki (1,7)

 

 

Czwartek 13.06.2024

Śniadanie: pieczywo orkiszowe i pszenne(1), masło(7), szynka, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata

Zupa: jarzynowa z soczewicą (9)

Główne danie: kluski śląskie z okrasą (1,3,7), gotowana kapusta kwaszona

 

Podwieczorek: ryż na mleku (7) z prażonym jabłkiem

 

Piątek 14.06.2024

UWAGA !!!!  Menu ułożone przez Tosię i Natalkę z gr. Podróżników (nagroda z Dnia Rodziny)

Śniadanie: pieczywo orkiszowe i pszenne(1), masło(1), konfitura truskawkowa i morelowa, kakao (7)

Zupa: pomidorowa z makaronem (1,7)

Główne danie: pierogi leniwe z sosem z truskawek (1,3,7)

 

Podwieczorek: lody czekoladowe z bananami (7) – dla dzieci z dietami sorbet z bananami

 

*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie

Substancje zawierające alergeny:

1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2.skorupiaki i produkty pochodne

3.jajka i produkty pochodne

4.ryby i produkty pochodne

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.soja i produkty pochodne

7.mleko i produkty pochodne

8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9.seler zwyczajny i produkty pochodne

10.gorczyca i produkty pochodne

11.nasiona sezamu i produkty pochodne

12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2

13.łubin i produkty pochodne

14.mięczaki i produkty pochodne