Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!
J a d ł o s p i s *
Poniedziałek 25.03.2024
Śniadanie: pieczywo pszenne i żytnie (1,7), masło(7), salami, żółty ser (7), ogórek kiszony, ogórek konserwowy, herbata
Zupa: krem marchewkowy
Główne danie: spaghetti (1) z tofu i z warzywami
Podwieczorek: ciasteczka owsiane z kokosem, kisiel owocowy
Wtorek 26.03.2024
Śniadanie: (7,8), pieczywo pszenne (1), masło (7), szynka, pomidor, konfitura brzoskwiniowa, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)
Zupa: pomidorowa z makaronem (9)
Główne danie: kasza z gulaszem z szynki, sałata lodowa z warzywami
Podwieczorek: shake mleczny z czerwoną porzeczką i miodem (7), jabłka
Środa 27.03.2024
Śniadanie: pieczywo pszenne i orkiszowe (1), masło (7), kiełbaska sucha krakowska, ogórek kiszony, papryka, miód, kakao
Zupa: rosolnik z pierożkami z mięsem (1,3,9)
Obiad drugie: naleśniki (1,3,7) z konfiturą truskawkową
Podwieczorek: kanapki (1,7) i owoce
Czwartek 28.03.2024
Uroczyste wielkanocne śniadanie: pieczywo razowe i żytnie (1), masło (7), cienkie kiełbaski grzane różne rodzaje, sałatka jarzynowa(3,7), jajko(3), majonez (7), poledwica sopocka, świeże warzywa, babka wielkanocna(1,3,7), herbata
Zupa: żurek (1,3,9)
Obiad drugie danie: jajko sadzone(3), ziemniaczki puree, surówka z marchewki i jabłuszka
Podwieczorek: sernik i babka (1,3,7)
Piątek 29.03.2024
Śniadanie: płatki kukurydziane, pieczywo żytnie(1), masło (7), biały ser twarogowy(7), zielony ogórek, rzodkiewka, pomidor, mleko (7)
Zupa: ogórkowa z kaszą jaglaną (9)
Obiad drugie danie: pulpety rybne (4) w sosie koperkowym(1,7), ziemniaczki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchewki
Podwieczorek: kanapki (1,7), owoce
*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie
Substancje zawierające alergeny:
1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2.skorupiaki i produkty pochodne
3.jajka i produkty pochodne
4.ryby i produkty pochodne
5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.soja i produkty pochodne
7.mleko i produkty pochodne
8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9.seler zwyczajny i produkty pochodne
10.gorczyca i produkty pochodne
11.nasiona sezamu i produkty pochodne
12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2
13.łubin i produkty pochodne
14.mięczaki i produkty pochodne