04 kw. Na dobry początek tygodnia
Pogoda wprawdzie piękna, no ale poniedziałek to poniedziałek …. nasza propozycja na „złapanie” energii na śniadanie lub przekąskę to… batony. Ale nie takie przesłodzone, niezdrowe z reklamy. Przygotowane samodzielnie (najlepiej smakują te zrobione wspólnie!): pyszne, zdrowe, niebanalne, łatwe w przygotowaniu, i dla dzieci i dla rodziców.
Poniżej kilka mega prostych i szybkich sposobów: nie tylko w klasycznej wersji z płatków owsianych i bakalii, ale też w formie bardziej zakręconej – np. z buraków lub komosy ryżowej.
Z amarantusem (bez pieczenia)
Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku, ma baaardzo dużo błonnika i wapnia i nie zawiera glutenu.
Składniki:
- 300 g daktyli, moczonych wcześniej przez ok. pół godziny w ciepłej wodzie,
- 100 g orzechów laskowych lub włoskich plus dodatkowe do obtoczenia batonów
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao,
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego (czyli błyskawicznego).
Przygotowanie:
Orzechy blendujemy na mąkę.. Bakalie osobno blendujemy na gładką masę. Obie masy łączymy, dodajemy kakao i ekspandowany amarantus. Zagniatamy na jednorodną masę i formujemy z niej podłużne batoniki. Obtaczamy w orzechach (najlepiej podpieczonymi wcześniej). Chłodzimy w lodówce i tam też przechowujemy.
Z dynią
Składniki:
- 40 dag upieczonej w piekarniku dyni bez skóry (bez problemu można kupić o tej porze roku dynię piżmową w Biedronce)
- 1/5 szklanki płatków owsianych,
- 3 czubate łyżki mąki orkiszowej,
- 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy: bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę) lub brązowego cukru,
- 1 łyżka suchego maku,
- 2 łyżki ziarensłonecznika,
- 1 łyżka oliwy
- ok10-15 posiekanych, suszonych brzoskwini lub moreli.
Przygotowanie:
Dynię miksujemy na puree, mieszamy z cukrem i resztą składników. Odstawiamy na min. 30 minut. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Po ostygnięciu kroimy w kawałki – prostokąty, trójkąty ect.
Z bananami
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Banany rozdrabniamy blenderem na puree. W dużej misce łączymy mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W osobnej misce mieszamy puree bananowe, mleko, masło orzechowe, syrop klonowy i jajko. Następnie dodajemy składniki mokre do składników suchych i wszystko mieszamy. Masę rozkładamy w natłuszczonej formie. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut i kroimy na kawałki wg. uznania..
Z burakami (bez pieczenia)
Składniki:
- 2 ugotowane średniej wielkości buraki
- 1 pełna szklanka wiórków kokosowych + kilka łyżek do obtoczenia batonów
- 50 ml wody
- 4 łyżki kakao lub karobu (zamiennik kakao dla alergików)
- 1 szklanka mielonego siemienia lnianego,
Przygotowanie:
Obrane buraki ścieramy na tartce i dodajemy wodę. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i stopniowo wsypujemy do buraków. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i formujemy batoniki. Każdy batonik obtaczamy obficie we wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.