Pieczemy chleb !

24 lis Pieczemy chleb !

Wczorajszy „razowiec”. Kontynuując temat wsi, pracy rolnika i zdrowego odżywiania „Kotki” piekły wczoraj chleb z dynią i słonecznikiem. Samodzielnie odmierzały produkty, zagniatały ciasto i przelewały do formy.

1

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polecamy nasz przepis:

Składniki

  • 500 g mąki razowej
  • 15 g drożdży
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych lub płatków owsianych
  • 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
  • ziarna słonecznika, dyni – ilość wg. uznania
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba

  1. Drożdże wsypać do ciepłej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.
  2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą)  wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.
  3. Wszystko ponownie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
  4. Wyrośnięte ciasto zmieszać jeszcze raz delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
  5. Tak przygotowane ciasto odstawiać jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
  6. Chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Zbyt świeży  chleb może być trudny do pokrojenia

4

 

3

 

5