24 lis Pieczemy chleb !
Wczorajszy „razowiec”. Kontynuując temat wsi, pracy rolnika i zdrowego odżywiania „Kotki” piekły wczoraj chleb z dynią i słonecznikiem. Samodzielnie odmierzały produkty, zagniatały ciasto i przelewały do formy.
Polecamy nasz przepis:
Składniki
- 500 g mąki razowej
- 15 g drożdży
- dwie łyżeczki cukru
- dwie płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych lub płatków owsianych
- 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
- ziarna słonecznika, dyni – ilość wg. uznania
- nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
- Drożdże wsypać do ciepłej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.
- Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.
- Wszystko ponownie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
- Wyrośnięte ciasto zmieszać jeszcze raz delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
- Tak przygotowane ciasto odstawiać jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
- Chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Zbyt świeży chleb może być trudny do pokrojenia