Kuchnia

Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!

J  a  d  ł  o  s  p  i  s  *

 

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie: płatki kukurydziane, pieczywo razowe i pszenno-żytnie (1,7), masło(7), żółty ser (7), biały ser śmietankowy (7), rzodkiewki, ogórek zielony, mleko (7)

Zupa: jarzynowa z soczewicą i zieleniną (9)

Główne danie: gnocci buraczane (1,3,7) z jogurtem naturalnym (7)

Podwieczorek: koktajl truskawkowy (jogurt naturalny, mleko, truskawki, miód  7), kanapki (1,7)

 

 

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie: pieczywo mieszane z ziarnami (1), masło (7), szynka, kabanosy drobiowe, pomidor, ogórek kiszony, herbata

Zupa: rosół z makaronem (1,9)

Główne danie: jajko gotowane(3) w sosie śmietankowym (1,7), makaron (1), sałatka z gotowanych buraczków

Podwieczorek: deser: kolorowe galaretki z kleksem bitej śmietanki (7) i tartą gorzką czekoladą

 

 

Środa 24.04.2024

Śniadanie: pieczywo orkiszowe i żytnie (1), masło (7), szynka, ogórek zielony, pomidor, sałata, konfitura brzoskwiniowa, kawa zbożowa z mlekiem(1,7)

Zupa: krem z białych warzyw (9)

Obiad drugie: zapiekanka kuskus z dynią i żółtym serem(7)

Podwieczorek:  banan, jabłko

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie: pieczywo razowe/chleb na maślance (1), masło (7), jajko gotowane (3), majonez (7), szynka, rzodkiewki, sałata, kakao (7)

Zupa: krem z dyni i batatów

Obiad drugie danie: kasza z sosem boloniese, modra kapusta zasmażana

Podwieczorek: ruloniki naleśnikowe (1,3,7) z konfiturą truskawkową, jabłka

 

 

Piątek  26.04.2024

Śniadanie:  kakaowa jaglanka z jabłkami na mleku (7), pieczywo żytnie (1), masło (7), humus (7), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata

Zupa: pomidorowa z makaronem (1,9)

Obiad drugie danie: tofu z warzywami „po chińsku’, ryż

Podwieczorek: energetyczne kulki marchewkowo owsiane z wiórkami kokosowymi słodzone miodem, surówka z marchewki, jabłka i selera

 

*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie

Substancje zawierające alergeny:

1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2.skorupiaki i produkty pochodne

3.jajka i produkty pochodne

4.ryby i produkty pochodne

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.soja i produkty pochodne

7.mleko i produkty pochodne

8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9.seler zwyczajny i produkty pochodne

10.gorczyca i produkty pochodne

11.nasiona sezamu i produkty pochodne

12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2

13.łubin i produkty pochodne

14.mięczaki i produkty pochodne