Kuchnia

Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!

J  a  d  ł  o  s  p  i  s  *

Poniedziałek 18.03.2024

Śniadanie: pieczywo pszenne i żytnie (1,7), masło(7), szynka, żółty ser (7), ogórek konserwowy, pomidor, sałata, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

Zupa: kwaśnica z kiełbaską (9)

Główne danie: kluseczki kładzione serowe  (1,3,7) z tartą bułką i masłem (1,7)

Podwieczorek: jabłka, banany

 

 

Wtorek 19.03.2024

Śniadanie: owsianka z masłem orzechowym na mleku (7,8), pieczywo pszenne (1), masło (7), szynka, papryka paseczki, sałata, herbata

Zupa: pomidorowa z makaronem (9)

Główne danie: gulasz wieprzowy w sosie własnym, kasza, mix sałat z kukurydzą i fetą (7)

Podwieczorek: kanapki (1,7) owoce

 

 

Środa 20.03.2024

Śniadanie: śniadaniowy koktajl pomarańczowy z otrębami i marchewką, pieczywo orkiszowe (1), masło (7), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, konfitura brzoskwiniowa, herbata

Zupa: rosół z makaronem (1,9)

Obiad drugie: potrawka pomidorowo-kokosowa z soczewicą, cukinią i dynią z ryżem

Podwieczorek:  wafle ryżowe, jabłka, gruszki, banan

 

 

Czwartek 21.03.2024

Śniadanie: pieczywo razowe i żytnie (1), masło (7), ser canembert (7), szynka, pomidor, papryka, herbata

Zupa: fasolowa (9)

Obiad drugie danie: zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką

Podwieczorek: ciasto drożdżowe z agrestem i cukrem pudrem (1,3,7)

 

 

Piątek  22.03.2024

Śniadanie:  pieczywo na maślance(1), masło (7), twarożek (7) z rzodkiewkami i szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata

Zupa: krem jarzynowy z grzankami (1,9)

Obiad drugie danie: jajko (3)w sosie musztardowo-śmietankowym(1,7), makaron(1), buraczki

Podwieczorek: kanapki (1,7), owoce

 

*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie

Substancje zawierające alergeny:

1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2.skorupiaki i produkty pochodne

3.jajka i produkty pochodne

4.ryby i produkty pochodne

5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.soja i produkty pochodne

7.mleko i produkty pochodne

8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9.seler zwyczajny i produkty pochodne

10.gorczyca i produkty pochodne

11.nasiona sezamu i produkty pochodne

12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2

13.łubin i produkty pochodne

14.mięczaki i produkty pochodne