Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!
J a d ł o s p i s *
Poniedziałek 18.03.2024
Śniadanie: pieczywo pszenne i żytnie (1,7), masło(7), szynka, żółty ser (7), ogórek konserwowy, pomidor, sałata, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)
Zupa: kwaśnica z kiełbaską (9)
Główne danie: kluseczki kładzione serowe (1,3,7) z tartą bułką i masłem (1,7)
Podwieczorek: jabłka, banany
Wtorek 19.03.2024
Śniadanie: owsianka z masłem orzechowym na mleku (7,8), pieczywo pszenne (1), masło (7), szynka, papryka paseczki, sałata, herbata
Zupa: pomidorowa z makaronem (9)
Główne danie: gulasz wieprzowy w sosie własnym, kasza, mix sałat z kukurydzą i fetą (7)
Podwieczorek: kanapki (1,7) owoce
Środa 20.03.2024
Śniadanie: śniadaniowy koktajl pomarańczowy z otrębami i marchewką, pieczywo orkiszowe (1), masło (7), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, konfitura brzoskwiniowa, herbata
Zupa: rosół z makaronem (1,9)
Obiad drugie: potrawka pomidorowo-kokosowa z soczewicą, cukinią i dynią z ryżem
Podwieczorek: wafle ryżowe, jabłka, gruszki, banan
Czwartek 21.03.2024
Śniadanie: pieczywo razowe i żytnie (1), masło (7), ser canembert (7), szynka, pomidor, papryka, herbata
Zupa: fasolowa (9)
Obiad drugie danie: zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką
Podwieczorek: ciasto drożdżowe z agrestem i cukrem pudrem (1,3,7)
Piątek 22.03.2024
Śniadanie: pieczywo na maślance(1), masło (7), twarożek (7) z rzodkiewkami i szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony, sałata, herbata
Zupa: krem jarzynowy z grzankami (1,9)
Obiad drugie danie: jajko (3)w sosie musztardowo-śmietankowym(1,7), makaron(1), buraczki
Podwieczorek: kanapki (1,7), owoce
*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie
Substancje zawierające alergeny:
1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2.skorupiaki i produkty pochodne
3.jajka i produkty pochodne
4.ryby i produkty pochodne
5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.soja i produkty pochodne
7.mleko i produkty pochodne
8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9.seler zwyczajny i produkty pochodne
10.gorczyca i produkty pochodne
11.nasiona sezamu i produkty pochodne
12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2
13.łubin i produkty pochodne
14.mięczaki i produkty pochodne