Nie korzystamy z usług firm cateringowych, ponieważ mamy własna kuchnię, w której są codziennie przygotowywane wszystkie posiłki ! Piec konwekcyjno-parowy nie tylko ułatwia codzienna pracę, ale pozwala przygotowywać posiłki z ograniczeniem tłuszczu; ograniczamy do minimum cukier, słodycze pojawiają się u nas okazjonalnie i są to wówczas nasze wypieki; ponieważ montessoriańską tradycją jest obchodzenie urodzin naszych przedszkolaków – dla każdego solenizanta sami przygotowujemy tradycyjny tort!
J a d ł o s p i s *
Poniedziałek 22.04.2024
Śniadanie: płatki kukurydziane, pieczywo razowe i pszenno-żytnie (1,7), masło(7), żółty ser (7), biały ser śmietankowy (7), rzodkiewki, ogórek zielony, mleko (7)
Zupa: jarzynowa z soczewicą i zieleniną (9)
Główne danie: gnocci buraczane (1,3,7) z jogurtem naturalnym (7)
Podwieczorek: koktajl truskawkowy (jogurt naturalny, mleko, truskawki, miód 7), kanapki (1,7)
Wtorek 23.04.2024
Śniadanie: pieczywo mieszane z ziarnami (1), masło (7), szynka, kabanosy drobiowe, pomidor, ogórek kiszony, herbata
Zupa: rosół z makaronem (1,9)
Główne danie: jajko gotowane(3) w sosie śmietankowym (1,7), makaron (1), sałatka z gotowanych buraczków
Podwieczorek: deser: kolorowe galaretki z kleksem bitej śmietanki (7) i tartą gorzką czekoladą
Środa 24.04.2024
Śniadanie: pieczywo orkiszowe i żytnie (1), masło (7), szynka, ogórek zielony, pomidor, sałata, konfitura brzoskwiniowa, kawa zbożowa z mlekiem(1,7)
Zupa: krem z białych warzyw (9)
Obiad drugie: zapiekanka kuskus z dynią i żółtym serem(7)
Podwieczorek: banan, jabłko
Czwartek 25.04.2024
Śniadanie: pieczywo razowe/chleb na maślance (1), masło (7), jajko gotowane (3), majonez (7), szynka, rzodkiewki, sałata, kakao (7)
Zupa: krem z dyni i batatów
Obiad drugie danie: kasza z sosem boloniese, modra kapusta zasmażana
Podwieczorek: ruloniki naleśnikowe (1,3,7) z konfiturą truskawkową, jabłka
Piątek 26.04.2024
Śniadanie: kakaowa jaglanka z jabłkami na mleku (7), pieczywo żytnie (1), masło (7), humus (7), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata
Zupa: pomidorowa z makaronem (1,9)
Obiad drugie danie: tofu z warzywami „po chińsku’, ryż
Podwieczorek: energetyczne kulki marchewkowo owsiane z wiórkami kokosowymi słodzone miodem, surówka z marchewki, jabłka i selera
*zastrzegamy możliwość zmian w jadłospisie
Substancje zawierające alergeny:
1.zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2.skorupiaki i produkty pochodne
3.jajka i produkty pochodne
4.ryby i produkty pochodne
5.orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.soja i produkty pochodne
7.mleko i produkty pochodne
8.orzechy tj. Migdały (amygdalus communis l), orzechy laskowe (corylus avellana), orzechy włoskie (juglans regia), nerkowce (anacardium occidentale), orzechy pekan (carya illinoiesis/wangenh/k.koch), orzechy brazylijskie (bertholletia exelsa), pistacje (pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy queensland (macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9.seler zwyczajny i produkty pochodne
10.gorczyca i produkty pochodne
11.nasiona sezamu i produkty pochodne
12.dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na so2
13.łubin i produkty pochodne
14.mięczaki i produkty pochodne