Przedszkole Montessori Poznań, Kotki-Dwa.pl Puszczykowo | Na dobry początek tygodnia
16232
post-template-default,single,single-post,postid-16232,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.1,vc_responsive

Na dobry początek tygodnia

04 Kwi Na dobry początek tygodnia

 

Pogoda wprawdzie piękna, no ale poniedziałek to poniedziałek …. nasza propozycja na „złapanie” energii na śniadanie lub przekąskę to… batony.  Ale nie takie przesłodzone, niezdrowe z reklamy.  Przygotowane samodzielnie (najlepiej smakują te zrobione wspólnie!): pyszne, zdrowe, niebanalne, łatwe  w przygotowaniu, i dla dzieci i dla rodziców.

Poniżej kilka mega prostych i szybkich sposobów: nie tylko w klasycznej wersji z  płatków owsianych i bakalii, ale też w formie bardziej zakręconej – np. z buraków lub komosy ryżowej.

 

 

Z amarantusem (bez pieczenia)

Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku, ma baaardzo dużo błonnika i wapnia i nie zawiera glutenu.

Składniki:

  • 300 g daktyli, moczonych wcześniej przez ok. pół godziny w ciepłej wodzie,
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich plus dodatkowe do obtoczenia batonów
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao,
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego (czyli błyskawicznego).

Przygotowanie:

Orzechy blendujemy na mąkę.. Bakalie osobno blendujemy na gładką masę. Obie masy łączymy, dodajemy kakao i ekspandowany amarantus. Zagniatamy na jednorodną masę i formujemy z niej podłużne batoniki. Obtaczamy w orzechach (najlepiej podpieczonymi wcześniej). Chłodzimy w lodówce i tam też przechowujemy.

 

Z dynią

Składniki:

  • 40 dag upieczonej w piekarniku dyni bez skóry (bez problemu można kupić o tej porze roku dynię piżmową w Biedronce)
  • 1/5 szklanki płatków owsianych,
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej,
  • 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy: bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę) lub brązowego cukru,
  • 1 łyżka suchego maku,
  • 2 łyżki ziarensłonecznika,
  • 1 łyżka oliwy
  • ok10-15 posiekanych, suszonych brzoskwini lub moreli.

Przygotowanie:

Dynię miksujemy na puree, mieszamy z cukrem i resztą składników. Odstawiamy na min. 30 minut.  Następnie przekładamy  do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut.  Po ostygnięciu kroimy  w  kawałki – prostokąty, trójkąty ect.

 

Z bananami

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Banany rozdrabniamy blenderem na puree. W dużej misce łączymy mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W osobnej misce mieszamy puree bananowe, mleko, masło orzechowe, syrop klonowy i jajko. Następnie dodajemy składniki mokre do składników suchych i wszystko mieszamy. Masę rozkładamy w natłuszczonej formie. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut i kroimy na kawałki wg. uznania..

 

Z burakami (bez pieczenia)

Składniki:

  • 2  ugotowane średniej wielkości buraki
  • 1 pełna szklanka wiórków kokosowych + kilka łyżek do obtoczenia batonów
  • 50 ml wody
  • 4 łyżki kakao lub karobu (zamiennik kakao dla alergików)
  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego,

Przygotowanie:

Obrane buraki ścieramy na tartce  i dodajemy wodę.  W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i stopniowo wsypujemy do buraków. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i formujemy batoniki. Każdy batonik obtaczamy obficie we wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.